Danefæ og Danekræ

Det er Stjernepartiets holdning, at loven om danefæ og danekræ skal laves om. Som det er nu, skal alt af værdi, fundet i jorden, afleveres til staten og man får en ussel findeløn, der slet ikke står mål med den faktuelle værdi på markedet og så bliver det hele gemt i en kælder et eller andet sted.

Loven om danefæ stammer helt tilbage fra 1241, hvor den regerende konge ragede alt det til sig, som var muligt. Dette gamle system burde vi forlængst have afskaffet, men istedet for er det blevet udvidet til at gælde andet end ædelmetal. Så sent som i 2002 blev der indført at vi også har pligt til at aflevere fossiler og forsteninger.

Stjernepartiet kan godt gå med til, at alt hvad der hører under danefæ og danekræ loven SKAL anmeldes og registreres af historisk hensyn. Der hvor vi står af, er at staten siger haps, det beholder vi. Staten skal i stedet for udskrive dokumentation for, at det er det, som det udgiver sig for og så må de gennemfotografere og filme alt, hvad de har lyst til og bruge det i deres museer.

Staten og museerne må få deres fysiske effekter, enten ved at folk afleverer det frivilligt som donation ellers må de købe det, enten af finderen eller på auktioner over hele verden. Skal de lave udstillinger, der dækker danske fund, må de spørge om lov til at låne.

SLUT med at staten har eneret til alt. Vi lever trods alt i et frit og demokratisk samfund i det 2100 århundrede og ikke i middelalderen.

danefæ

Et virtuelt politisk parti…